Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 1 februari 2017

4 miljoen voor kern Giesbeek

Bron: de Gelderlander

Met vervangen van riolering wordt openbare ruimte opnieuw ingericht.

GIESBEEK – De kelder van Joop Ebbers, bewoner van de Kerkstraat in Giesbeek, liep de afgelopen drie jaar driemaal onder water.

Ebbers is niet de enige inwoner van het dorp die bij hevige regenval kampt met wateroverlast. Dat is het geval bij diverse straten in de oude kern van Giesbeek – het gebied tussen Meentsestraat, Zwalmstraat en Kerkstraat. De 60 jaar oude riolering in het dorp is aan vervanging toe. In 2018 gaat Giesbeek op de schop. De gemeente Zevenaar maakt van de gelegenheid gebruik om de openbare ruimte in de oude kern opnieuw in te richten. Totale kosten: ongeveer 4 miljoen euro.

Wethouder Stef Bijl, inwoner van Giesbeek, noemt de parkeerruimte in de oude kern een van de zaken die aangepast zou moeten worden: “Dit gebied is gebouwd in de vorige eeuw. Toen golden andere parkeernormen. Ik kan me ook voorstellen dat bewoners van de Gemeint graag zouden zien dat er iets gebeurt met de hoge bomen in die straat. En de klachten over hardrijders zijn bekend.”

Inwoners van Giesbeek kunnen meepraten over de nieuwe inrichting van de openbare ruimte. Het is de bedoeling dat er een klankbordgroep wordt geformeerd. “Ik heb al diverse namen genoteerd”, zegt projectleider Edwin Jacobs.

Volgens het echtpaar Leenders, gisteren een van de bezoekers tijdens de informatiebijeenkomst in Kulturhus de Brede Blik, zouden onder meer de stoepen moeten worden aangepast. “Voor iemand in een rolstoel of scootmobiel zijn sommige trottoirs moeilijk begaanbaar: te hobbelig, of de randen zijn te steil. Na het project Aangenaam Wonen (bedoeld om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, red.) zijn de stoepen op verschillende plekken in het dorp inmiddels aangepast.”

Wethouder Toon Albers wijst erop dat naast wegen en trottoirs ook het groen en de straatverlichting in Giesbeek worden vernieuwd. “Een hondenuitlaatterrein in de kern, snelheidsremmende maatregelen of een nieuwe speelplek: het is aan de inwoners om aan te geven wat zij anders zouden willen. Zij kunnen hun wensen dit jaar kenbaar maken. Daarna gaan we aan de slag.”

Naar verwachting wordt eind 2017 begonnen met de werkzaamheden. Die duren ruim een jaar, denkt projectleider Jacobs.