Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 1 februari 2017

Leegstand bestrijden hoofdzaak

Bron: de Gelderlander, Karin Mulder

WINKELS IN HART ZEVENAAR

Leegstand van winkels in het Zevenaarse winkelhart voorkomen en terugdringen wordt de belangrijkste taak voor de nieuw aan te stellen centrummanager. Dat stelt wethouder Gerard Hendriksen, die de portefeuille van de zieke wethouder Anja van Norel heeft overgenomen. “Die manager moet daarvoor keihard gaan werven en formules bedenken.”

Hendriksen heeft bij de aanpak van de leegstand een voorkeur voor het Doesburgse model. Die gemeente stimuleert onder meer de vestiging van pop-upwinkels en tijdelijke kunstgaleries in leegstaande panden.

Zevenaar streeft naar een winkelgebied dat compleet is. ‘Het centrum moet een aantrekkelijke verblijfsplek zijn, waar beleving centraal staat’, aldus een voorstel aan de gemeenteraad. Momenteel kampt het centrum met 13 procent leegstand. Hoeveel panden dat zijn, kan Hendriksen niet zeggen. In het centrum en de ring daar direct omheen zijn 125 bedrijven gevestigd.

Voor 2017 en 2018 heeft de Zevenaarse gemeenteraad voor het centrum een totaalbedrag van 280.000 euro beschikbaar gesteld. Daarvan wordt ook de centrummanager betaald.

Volgens Hendriksen is de bedoeling dat zowel ondernemers als vastgoedeigenaren straks gaan bijdragen in de kosten van het centrummanagement. Daarvoor moet een Bedrijven Investeringszone (Biz) worden opgericht. Dat is een afgebakend gebied op een bedrijventerrein of in een winkelgebied, waar ondernemers samen investeren in een aantrekkelijke omgeving.

Momenteel is in Zevenaar een interim-centrummanager actief. Die heeft een businessplan opgesteld voor de oprichting van de Stichting Centrummanagement Zevenaar. Die zal de nieuwe centrummanager aanstellen. Hij of zij zal verschillende werkgroepen gaan aansturen.

Onderzocht wordt of het Raadhuisplein gedeeltelijk kan worden overkapt. Een motie hiervoor van D66 kreeg de steun van een meerderderheid van de gemeenteraad. Hendriksen noemt de motie echter een stap te ver: “Bij de presentatie van de plannen voor het oude raadhuis heeft de landschapsarchitect aangegeven dat nadrukkelijk naar de nieuwe inrichting van het Raadhuisplein wordt gekeken.”

Ondernemers en vastgoedeigenaren moeten bijdragen in kosten management Zevenaars centrum