Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 oktober 2017

‘Mooiste dat me is overkomen’ Alles voor een betere wereld

Chris van de Ven, de man achter Hope XXL, heeft een manifest uitgegeven: ‘Pax Havelaar’. Hij vond het schrijven ervan mooier dan de geboorte van zijn kinderen.  Chris van de Ven werkt aan een wereld die iedereen over pakweg 80 jaar een 8 of hoger als cijfer geeft. Om dit doel te halen, begon de 57-jarige Duivenaar in 2009 met leerlingen van het Liemers voortgezet onderwijs het project Hope XXL.  Nu heeft Van de Ven onder het pseudoniem Multaboni de theorie van Hope XXL afgerond met Pax Havelaar, een manifest dat lijkt op Multatuli’s Max Havelaar.

Waarom dit boek?

“Het is erg arrogant om de historie van de eerste acht jaar Hope XXL op papier te zetten, en helemaal om het à la de Max Havelaar te doen. Eduard Douwes Dekker schrijft zó ont-zét-tend véél béter dan ik. Maar er zijn parallellen tussen ons. Net als Dekker streef ik naar een betere wereld. Dit ‘ervoor willen gaan’ deel ik met hem. Max Havelaar is een mooi geschreven manifest, een oproep, humoristisch. Revolutionair bovenal, zeker voor die tijd. Het is de hartenkreet van een wereldverbeteraar.”

Is de ‘Pax’ een kopie van de ‘Max’?

“Nee, al heb ik Dekkers 19de-eeuwse idealisme vertaald naar de moderne tijd. Mijn hoofdpersonage heet overigens niet Max Havelaar maar Pax Havelaar en Droogstoppel komt bij mij terug als Gortstro. Pax Havelaar verwoordt de inspanningen van de eerste acht jaar Hope XXL, zoals Max Havelaar in Nederlands-Indië streed voor gerechtigheid voor de lokale bevolking. De jongeren komen in mijn Pax terug onder hun eigen naam, net als de prominenten, maar van de namen van de mensen rond Hope XXL heb ik anagrammen gemaakt.”

Was het voor u moeilijk om zo’n boek te schrijven?

“Absoluut, maar ik ben niet over één nacht ijs gegaan en legde het idee voor aan vicevoorzitter Tom Böhm van het Multatuli Genootschap en Dik van der Meulen, Douwes Dekkers biograaf. Dik heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen met zijn 700 pagina’s tellende standaardwerk. Via het genootschap vroeg ik een gesprek met hem aan. Dat kwam er al een dag na mijn verzoek. Eén uur zaten we in de kelder van het Multatuli Museum, en minuut na minuut raakte Dik meer overtuigd van Hope XXL én mijn boek. ‘Dit is écht iets’, zei hij.”

Was het geen obligate beleefdheid van hem?

 “Zeker niet, want Diks en Toms betrokkenheid was ook daarna enorm. Pax Havelaar beslaat 75.000 woorden, mijn e-mailcorrespondentie met Tom 175.000. Tom ging ervoor. Zo adviseerde hij me bij de naamgeving van de personages. Droogstoppel wilde ik aanvankelijk SecHalm noemen – ‘sec’ is ‘droog’, een grashalm een stoppel -, maar hij kwam met het veel betere Gortstro. ‘Gort’ is droger dan droog, en stro zijn de stoppels waar je liever niet overheen loopt…”

 U zult maanden hebben zitten te pennen.

 “Nee, twintig hoofdstukken in twintig dagen – net zo lang als Multatuli nodig had voor Max Havelaar. Ik zat in een bubbel, afgezonderd van de buitenwereld, waaronder tweemaal vier dagen moederziel alleen in een huisje in Duitsland. Voor mij is schrijven een gistingsproces. Soms zat ik achter het bureau en kwam er niets. Dan ging ik het gras knippen of de heg snoeien en kwam daar toch de inspiratie. 800 tot 1.000 woorden ramde ik per uur uit de computer, voordat ik mijn honger stilde en moe op bed ging liggen. Twaalf dagen werkte ik thuis aan het boek; het telefoonsnoer ging uit het stopcontact. De ‘Pax’ is in zo’n 50 uur geschreven.”

 Hoe voelde dat kluizenaarsbestaan?

Als ik 100 jaar eerder had geleefd, zou ik geheid in een klooster hebben gezeten. Dit was een spirituele ervaring. Het is politiek correct om te zeggen dat de geboorte van je kinderen het mooiste is wat je kan overkomen. Nou, het schrijven van de Pax was mooier, omdat mijn werk, Hope XXL, de potentie heeft het verschil te maken. Een betere wereld voor iedereen; daar kan niets aan tippen…”

 

Multaboni, Pax Havelaar, uitgeverij Orlando, ISBN 9789492086587; 19,95 euro.
Het boek is onder meer verkrijgbaar bij boekhandels Bruna in Duiven en Rebers Boek en Buro in Zevenaar.

 

Bron: Gelderlander