Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 1 februari 2017

Een ‘ode aan de kunst’ in Rijnwaardens afscheidsjaar

Bron: de Gelderlander, Carin ten Cate

Bernadien Wels trapt met drie anderen reeks exposities gemeentehuis af.

Burgemeester Ella Schadd-de Boer, oud-burgemeester Stoni Scheurer, beeldend kunstenaar Bernadien Wels en communicatieadviseur Natasha Schüller zijn alle op hun eigen manier betrokken bij de catalogus ‘Kunst Rijnwaarden’ en de daaraan verbonden expositie dit jaar. (Foto Bart Harmsen)

500 exemplaren van het boek Kunst Rijnwaarden rolden gisteren van de printer. Daarin staat informatie over vijftien kunstenaars van eigen bodem. Ze exposeerden allemaal al eens in het gemeentehuis in Lobith. Dertien van hen doen nu, in het laatste jaar dat Rijnwaarden bestaat, het licht uit met een reeks exposities op dezelfde plaats.

Het gemeentebestuur geeft exemplaren van Kunst Rijnwaarden weg als relatiegeschenk. “Het is een ode aan de kunst”, verklaart burgemeester Ella Schadd-de Boer van Rijnwaarden. “Kunst is ontzettend belangrijk en wordt over het algemeen te weinig gewaardeerd.”

Sinds 2002 is in het gemeentehuis van Rijnwaarden beeldende kunst te zien. Dat begon toen de toenmalige burgemeester Stoni Scheurer het roer omgooide na de verbouwing van het raadhuis. Ze had het helemaal gehad met wat zij zelf ‘frutsels’ aan de muur noemt. Hoog tijd voor fatsoenlijk werk, vond Scheurer, die ook toen al zelf beeldhouwde.

Met de opheffing van de gemeente Rijnwaarden in het vooruitzicht opperde de Kunstkring Het Gelders Eiland het idee om in dat laatste jaar de hal van het raadhuis uitsluitend te vullen met werk van kunstenaars uit Rijnwaarden. Communicatieadviseur Natasha Schüller kwam vervolgens met het plan er een catalogus bij uit te brengen.

Bernadien Wels exposeerde in het eerste jaar dat de hal van het gemeentehuis als expositieruimte werd gebruikt. Samen met de architect van de verbouwing van het raadhuis, die toen zijn foto’s liet zien. Wels opent nu met drie andere kunstenaars het jaar waarin de dertien met hun kunst het afscheid van Rijnwaarden begeleiden.

“Als je de kunst van Bernadien een keer hebt gezien, vergeet je die nooit meer”, zegt oud-burgemeester Scheurer. “Haar werk heeft veel zeggingskracht, een enorme power”, vult de huidige burgemeester aan.

“Krachtig, stoer en dominant”, zo typeert ze zelf haar ruimtelijk werk, de installaties en collages. Haar opdrachtgevers zijn onder andere de Rijksgebouwendienst, de Raad voor de Kinderbescherming, Rijkswaterstaat, de politie Leusden, justitie en de gemeente Beuningen.

Ze werkt met industrieel afval en restmateriaal en haalt haar plaatmateriaal, rubber en snoeren bij een handelsonderneming in Boxmeer. “Als ik ernaartoe rijd, word ik al blij”, verklaart de kunstenaar. “Ik weet van tevoren niet wat ik zoek, maar ik weet wel wanneer ik het gevonden heb. Neem deze rubberen vorm”, zegt ze wijzend op haar business card. “Die heb ik verwerkt in een wandobject. Eén zo’n vorm is niets bijzonders. Nu het er twee naast elkaar zijn, noemt iedereen dit ‘de zwarte tieten’. Ik assembleer beelden, zou je kunnen zeggen.”

In 2002 liet ze haar eerste torens van hout, rubber en kunststof uit een serie zien: indrukwekkende objecten van 2,5 meter hoog. Vanaf vrijdag zijn drie nieuwe torens van haar hand te zien, een wandobject en een aantal kleine collages die betrekking hebben op de scheepsbouw. “In mijn academietijd heb ik op scheepswerf De Hoop in Tolkamer gewerkt, die toen op een laag pitje functioneerde. Ik had toen al voor de richting vrije kunst gekozen. Die periode daar is bepalend geweest voor mijn voorkeur voor groot, ruimtelijk werk.”