Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 oktober 2017

Woningaanbod slinkt: huizenprijzen omhoog

Aspirant-kopers moeten door het geringe aanbod in de Liemers uitwijken naar duurdere huizen, die gemiddeld 20.000 euro meer kosten. In de Liemers zijn de huizenprijzen gemiddeld met 3 procent gestegen ten opzichte van 2016, omdat er minder te koop staat. In het eerste kwartaal van dit jaar werden in Zevenaar 80 huizen verkocht, in het tweede kwartaal waren dat er al 111.  

Dit brengt met zich mee dat mensen die een budget hebben voor 205.000 euro in die categorie nauwelijks nog iets kunnen vinden. De gemiddelde verkoopprijs steeg van 205.000 euro in het eerste kwartaal naar 225.000 euro in het tweede. ,,We zitten nog niet op het niveau van voor de crisis”, zegt mede-eigenaar Rick Joosten van Joosten Makelaardij in Zevenaar. ,,Maar misschien is dit over een half jaar wel zo.”

De woningen in de wijk Groot Holthuizen in Zevenaar zijn nu in een mum van tijd verkocht. ,,Dan hebben we het over tweekappers of hoekwoningen van vijf à tien jaar oud”, zegt Joosten. ,,Dus huizen die goed zijn geïsoleerd en een moderne keuken en badkamer hebben. Ook oudere, gemoderniseerde huizen zijn in trek. De doelgroep: doorstromers. Zij hebben het makkelijker dan de starters, die met z’n tweeën moeten werken om een huis te kunnen kopen.”

Het type ‘courante woningen’ (van 2 ton) is niet sterk vertegenwoordigd in de Liemers. In Zevenaar minder dan een handvol van de 180 huizen die te koop staan. In Westervoort zijn huizen uit de jaren 60 sterk vertegenwoordigd.

Qua vraag en aanbod is het in de Liemers nog geen gekkenwerk, zoals in de grote steden. Al komt het al voor dat er op of over de vraagprijs wordt geboden. In Zevenaar en Duiven in minder dan 10 procent van de gevallen, in Rijnwaarden, Westervoort en Doesburg is dat nog sporadisch.

Sinds ongeveer anderhalf jaar worden huizen ook met een ‘vanaf-prijs’ in de markt gezet. Dit betekent dat alle biedingen hoger dan deze vanafprijs serieus worden bekeken. ,,Tot drie, vier maanden geleden dachten wij Nederlanders daar nog op af te kunnen dingen”, zegt Jos van Kuipers van Living Changes Makelaardij in Westervoort. ,,Inmiddels is het besef doorgedrongen dat de vanafprijs ook echt de bodemprijs is.”

Moderne huizen in Duiven en Westervoort zijn volgens hem soms al binnen een week verkocht. ,,Bij woningen die meer aandacht nodig hebben, kost het vier à vijf maanden. Omdat aspirant-kopers niet weten of ze de verbouwing gefinancierd krijgen.”

Sandra Jurriëns van AWM Makelaardij in Doesburg maakt heel af en toe mee dat een huis voor meer dan de vraagprijs wordt verkocht. ,,Woningen in de binnenstad brengen de vraagprijs op en zijn snel weg: binnen dertig dagen. Deze snelle omlooptijd geldt ook voor woningen over de brug, mits ze kant en klaar worden opgeleverd. Dan praat je over tussen de 30 en 40 dagen. Anders duurt het tussen de drie en zes maanden dat een woning is verkocht. Dat heeft vaak met het financieringsvoorbehoud te maken.”

 

Bron: Gelderlander